Angående Nexams nya produkt PBO. C.E.S.I. Svarar J.v.A (In Swedish)

Posted: 13 December, 2014 in Nexam
Tags: , ,

J.v.A:

”Angående avtalet med Armacell. En tanke som jag haft en tid är att Nexam har kommit ut med nya produkter efter att avtalet med Armacell skrevs. Kan det vara så att Armacell överväger att byta “tvärbindare” till någon av de nya produkterna. I så fall så måste de prova ut detta i sina egna produkter och att det är detta som föranlett förseningen? Är ingen kemist, så jag tar gärna emot kommentarer gällande denna tanke! Önskar er alla en trevlig helg!

Mvh
J.v.A.”

CESI:

Kul fråga J.v.A,

Jag är 99.999999999% säker på att så ej är fallet. Som jag tolkar Nexam (och av samma anledning är jag permanent groupie) är att man funnit den extremt geniala nischen att applicera en specific nygammal reaktion (Berthelot reaktionen) för tvärbindning av Polymerer. Denna applikation lär Nexam fortsätta driva som huvudsyssla. Dock så informerade Nexam på det senaste lunchmötet att det ligger ytterligare några stycken äldre och kända tvärbindaren i processen. Man ser business även i detta pga väldigt låg tillverkningskostnad (har fått en audio upptagning tillskickad mig från den vänliga Ktjernstrom på placera forumet som jag nu lyssnade igenom för andra gången). Även om Nexam i sin pipeline titulerar de tidigare produkterna olika, så bygger, vad jag kan läsa ut, samtliga tidigare alkyn baserade produkter på samma teknologiska plattform. Detta är bildandet av ETT phenyl derivat från TRE olika alkyn innehållande tvärbindare som dessförinnan har bundit TRE stycken polymerer (i en 2+2+2 cyklotrimerisering). Samtliga produkter i dagens pipeline (med PBO som undantag) bildar alltså ett multi dimensionellt nätverk. Man skapar alltså en oerhört stabil knut (ett phenyl derivat). Denna nya Nexam knut är högst sannolikt mer stabil än övriga kovalenta bidningar inom hela det tvärbundna polymeraggregatet Se strukturbild 3 och fyra för en bättre förklaring här https://cuttingedgescienceinvest.com/category/nexam/ Att inte denna initiala teknologiplattform (baserad på Berthelot reaktionen) skulle fungera bedömmer jag som högst osannolikt (samtliga av de 20 stora sammarbetsaktörerna hade då avbrutit respektive samarbete för länge länge sedan).

I GBG så svarade Dane väldigt positivt på mina väldigt skarpa frågor om denna specifika teknologi-plattform med följande ord. “Jag är helt övertygad om att vetenskapen/applikationerna kommer att leverera, men det är andra parametrar som är mer avgörande gällande hur mycket värde Nexam kommer att generera på en viss tidskala” (ungefärlig tolkning). Detta har också påtalats i intervjuer med andra Nexam representanter. Vad är då detta? Jo: Primärt förseningar.

Daniel Röme, PhD and NEXAM Director of Business Development & Innovation

“Jag bedömer risken för att det inte går att skala upp produktionen som relativt liten”, säger Daniel Röme vidare. I stället bedömer han riskerna för att projektet, liksom för Nexams övriga projekt, skjuts upp som större. Detta har inträffat tidigare för Nexam, då plasttillverkare vid omorganiseringar eller pressade marknadsförutsättningar prioriterar löpande projekt och existerande kunder framför de utvecklingsprojekt som Nexam är inblandade i.

http://www.privataaffarer.se/direkt-nv/nexam-upprepar-prognos-om-breakeven-2h-2014-vd-545809

I samma artikel går det (tyvärr) att läsa att Per Morin tror att Nexam slutligen kommer att bli uppköpta: Finns det större plastaktörer som du tror skulle vara intresserade av att förvärva Nexam? “Det tror jag, över tid blir det säkert så”, säger Per Morin.

Vi har också fått höra att Nexam tidigare gått på en nit i Japan (?) då företaget som utvärderat en tvärbindare inte hade informerat Nexam om att dom använde en typ av tillsats (i detta fall en typ av fiber(?))  i plasten som sedan inte visade sig vara KOMPATIBEL med Nexams tvärbindare och man fick då gå tillbaka och göra sin läxa. DÅ förstod jag ingenting. Var det då inte helt enkelt bara självklart att denna tillsats skulle elimineras? Vad menade Nexam med att de fick gå hem och göra sin läxa? Efter att ha läst om bisoxazolinerna (PBO) ”anser jag mig tro att jag eventuellt förstår grunden” och stämmer detta så är jag betydligt mer positiv än någonsin: DÅ BISOXAZOLINERNA (PBO) ANVÄNDS SOM KOMPATIBILISERARE så tror jag att dessa är en ytterligare tillsats som Nexam funnit väl fungerande för deras ordinarie produktpipeline i de fall fler udda komponenter används i kundens process. Vi ser ju idag att tillsatser också blir vanligare (se nedan för exempel). Det verkar alltså också som att ytterligare kända tillsatser är på väg att lanseras.

Enligt Cyclic imino ethers in step-growth polymerizations, Bill M. Culbertson, Volume 27, Issue 3, April 2002, Pages 579-626, Progress in Polymer Science så verkar dessa alltså, det vill säga Nexams nya tvärbindare, vara perfekta som KOMPATIBILISERARE för blandningar av helt olika typer av polymerer och tillsatser. Artikeln innehåller 289 referenser (många applikationspatent).

Som jag förstått det så spekulerar jag alltså i att nexam producerar denna ALLTSÅ TIDIGARE KÄNDA TVÄRBINDARE för att sälja stora kvantiteter och för att den behövs som kompatibiliserare för att kunna blanda olika polymerer och tillsatser som normalt sätt inte är förenliga – tänker spekulativt en blandning av plaster på en soptipp. Dessutom så används PBO som tillsatsförbättrare specifikt också för PET (se nedan)

Jag HOPPAS att dessa sammanhang är…

  • Formplastsprutning
  • Återvunnen plast i Europa
  • Skall säljas tillsammans som kompatibiliserare med Nexams normala Nexamprodukter (alkynerna). Detta drivet av tidigare identifierade behov. Spekulerar alltså i detta, men har inga torra fötter alls!
  • + Fristående försäljning och att denna är konkurrenskraftig pga låg produktionskostnad. Nexam hävdar nu detta.
  • + Fristående försäljing som därmed kan innefattar stora volymer då PBO är allmänt känd och det verkar som att denna phenyl bisoxazolin (PBO) är allmänt användbar/uppskattad.

Tycker detta känns minst sagt småfrächt.

Nexams nya produkt (PBO) går också att bygga från återvunna PET flaskor genom DE-POLYMERISERING*!

* Att bryta ned en polymer till dess monomerer (vilka man kan använda som startmaterial till PBO. Jo, du har förstått rätt…)

Är det så att Nexam kan producera denna tidigare kända tvärbindare billigare så finns det garanterat stora pengar att göra i detta underkapitel. Nu visar det sig att jag gjort min läxa inom detta sub-område och här kommer en (silver?)bricka med detaljer. det finns säkert flera olika andra ((silver?)brickor/metoder). Denna tvärbindare i princip går att syntetisera från ÅTERVUNNEN PET GENOM DE-POLYMERISERING! Man använder olika katalysatorer. Hittade en artikel från en artikel i öst där man använder värme samt en ofarlig billig och fast katalysator för depolymeriseringen. Sedan aktiverar man monomeren och ringsluter i totalt två syntetiska steg. Man kan alltså principiellt i både teori och praktik syntetisera Nexams nya tvärbindare från återvunnen plast! Om detta är finansiellt lukrativt på skala vet jag inte, men det känns som att det finns en chans…

Kan detta måhända vara deras nya hemliga nisch? Har man funnit en billig produktionsmetod? Detta känns väldigt logiskt. I detta fall är jag övertygad om att jag som outsider är först i sverige att knäcka denna kod. Detta är dock en väldigt spekulativ utsaga.

Nedan länkar jag en väldigt ny metod som beskriver hur det går att producera Nexams nya PBO tvärbindare från återvunna PET flaskor (2012)

Microwave irradiated synthesis and characterization of 1, 4-phenylene bis-oxazoline form bis-(2-hydroxyethyl) terephthalamide obtained by depolymerization of poly (ethylene terephthalate) (PET) bottle wastes

http://www.jourlib.org/paper/2749343#.VIoiVSvF_mk

Det finns antagligen ingen mer än jag som spekulerar i att Nexam nu kanske skulle titta på just detta så med högsta sannolikhet så är detta inte fallet. eller har jag fel? Känner ni till detta edra polymerkemister där? Har nu skickat detta papper till gubbarna på Nexam. Har ännu ej fått svar (lör 13/12 kl 9:49). Har tidigare fått svar samtliga gånger, men denna gång skickade jag bara artikeln som en tips om dom inte kände till den. Räknar alltså ej med svar. Artikeln är somsagt från 2012 så alltså ganska ny i ett industriellt perspektiv. Andra katalysatorer och system har dock använts tidigare uppger författarna. Snacka om att the Nexam folks kommer bli häpna om just detta nu är deras nya hemliga bäbis 😉

PBO som nu Nexam börjar sälja är ”billiga aromatiska karboxyliska dianhydrid kedje förlängare” och genom tillsats av PBO kan man omvandla billig återvunnen PET granulat till produkter av värde såsom flaskor, skum och legeringar. Förbättrade smält egenskaper medför att PET kan användas för formsprutad plast. Omodifierad PET kan inte formsprutas med hög kvalitet pga dåliga smältegenskaper! 

Hoppas du blev nöjd med detta svar J.v.A. Trevlig helg!

Med vänlig hälsning CESI


Övrigt

http://www.injectionworld.com/spe

Ford:

Thrive* 20DX235 PP / injection molding

This armrest console uses 20% renewably sourced cellulose fiber obtained from sustainably harvested forestry by-product

TAP01 thermoplastic polyolefin (TPO) / injection molding

Use of a unique synthetic mineral-based fiber plus a bio-filler (coconut powder) that replaces talc and PP plus rubber from recycled battery cases

This award-winning application required the development of a manufacturing technology to produce a high (25 wt-%) bio-mass (from sugarcane waste) content TPO sheet material for the crash pad and door-trim skins. Development also required optimized use of electron beam to control TPO cross-link density as well as multi-head corona treatment equipment to improve adhesion between the bio-TPO and urethane coating. Although the new material represented a 10% direct-cost increase, because the cost of the bio-based TPO is not based on price fluctuations in petroleum inputs, long term it should save money while reducing carbon emissions and VOCs

(CESI note: Nexam technology is superior to electron beam in a cost perspective)

Per Morin har tidigare uppgett att han tror att Nexam kommer ha någon produkt framöver för polyolefiner. Se tidigare länkade intervjuer

http://www.redeye.se/webcast/smabolagsdagen-2014-6

Ovanstående video är undertecknads favorit. Köper alla Nexam svar gällande de kritiska vetenskapliga frågorna i slutet av inervjun “om varför ingen annan kunde komma på denna idé”. Anledningen förklarar jag här:

https://cuttingedgescienceinvest.com/2014/09/28/nexam-chemical-nexam-genius-applications-of-the-148-year-old-berthelot-reaction/
http://www.redeye.se/webcast/nexam-holding-smabolagsdagen-2013

PS Var god emaila mig på cuttingedgescienceinvest@outlook.com det finns fler nyare videos från i år jag missat!


Polyflow

Product: Thermoflex: Aramid fiber liner + Nylon liner.

Polyflow is increasing production of its multi-layer Thermoflex product line, which uses a proprietary technology to bond seemingly non-compatible polymer liners together for lightweight but strong pipes between 1 and 6 inches in diameter.

http://www.plasticsnews.com/article/20141112/NEWS/141119983/polyflow-opens-texas-plant-to-make-plastic-pipe-for-permian-basin


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s